Prihvatljivost javnog svjedočenja vjeroispovijesti

 - Dijalog s gđom. Željkom Gavranić s Plus Portala


Zašto uopće pisati o fenomenu javnog moljenja krunice koju predvode muškarci? Možda zato da se proturječi radi proturječnosti ili možda zato da se medijski metci preusmjere ondje gdje je potrebno?

Naime, zadnjih smo mjeseci svjedoci kako se prvih subota u mjesecu javno moli krunica. Mnogi lijevi mediji (zapravo svi su lijevi, no ostavljam za diskusiju) uperili su svoje nišane na javno svjedočenje vjere i izostavili kako su pojedini pripadnici stranke Možemo! trgovali djecom iz Zambije ili, da se ne laćam tako teške teme za ljevičare, brojne afere vladajuće stranke HDZ. Propušteno je bilo pisati o neposrednoj opasnosti uvođenja eura (priznajem sve njegove benefite, ali ne i vrijeme uvođenja) kao što je propušteno pisati o tome na koji način ideologija komunizma sada umotana u gramscizam i tobože neokomunizam (kao da će tim prefiksom nešto novo postići) vlada svijetom i stvara novu kulturu. Upravo u procesu stvaranja nove kulture dolazi do nasrtaja u raznim oblicima na tradiciju i kulturnu stečevinu civilizacije kakvu poznajemo, a koju su izgradili naraštaji prije nas. 

Što je to što je vješta i draga novinarka Željka Gavranović pisala u svome članku, a da mogu nazvati logičkom pogreškom, obmanom ili pak opravdanjem vlastitih stavova i racionalizacijom dekadencije. Citirat ću dio po dio članka i zatim dodati argument protiv.


Prva izjava Željke: „Argument 'Zašto nekomu smetaju muškarci koji kleče i mole te nikomu ne štete?' ovdje je potpuno beznačajan. Jednostavno, izlazak te vrste na bilo koji hrvatski trg ne bi trebao biti legitiman.”

Argument protiv prve Željkine izjave: Nešto ne može biti beznačajno samo zato što ste vi tako rekli, dakle u vašem argumentum ad auctoritatem nedostaje razlog zašto je nešto beznačajno. I nije jednostavno, draga Željka, da izlasci takve vrste na bilo koji hrvatski trg nisu legitimni. Prema članku 40. Ustava jamči se bilo kojem građaninu „[...] slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.” Možda bi ste bili zadovoljniji kada bi se masovna okupljanja molitelja odvijala u ulicama pored trga? Možda vam smeta što Vi nemate što javno svjedočiti? Uostalom, molitelji na brodskom korzu mole na hladnom vremenu, svjesni poruge koju će potaknuti, stoga ne vidim koju korist oni od toga imaju.


Druga izjava Željke: „Ti muškarci mole najprije za same sebe – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, potom mole za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, kao i prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu. Drugim riječima, (primarno) mole za ukidanje teško stečenih ženskih prava [...] istovremeno riječ je o agresivnom izlasku pripadnika određene vjerske zajednice [...]” i "No, protiv ovakve propagande i nimalo bezazlenog pokušaja okupacije javnog prostora, trebali bi se pobuniti svi."

Argument protiv druge Željkine izjave: Zašto se jednostavno, draga Željka, ne možete razići s tim moliteljima kao što se razilazite s mnogim drugim temama? Dvije su mogućnosti: prva je da sumnjate kako se u katoličkoj vjeri nalazi nešto tako loše da je čak i njezin spomen loš za bilo koga, ili druga da katolička vjera posjeduje nešto tako istinito da bi se čak i od njezine prisutnosti netko mogao obratiti? Od čega vi i drugi uvaženi sugrađani sličnog mišljenja strahujete? Nadalje, zar je mukom stečeno žensko pravo da se oblači oskudno? Ako je to, kao što je prema vašoj izjavi, bit feminizma onda ja za taj i takav feminizam nisam. To što pišete nije cilj, a ni bit feminizma. Feminizam, prije svega, zastupa žensko dostojanstvo. Ako se netko moli Bogu, dakle nečemu ili nekomu nevidljivomu da probudi u nekome osjećaj dostojanstva, ne vidim zašto je potrebno bojati se toga ako se ionako danas u Boga ne vjeruje. Dakle, ako ne postoji ništa moćnije od čovjeka (Nietzscheov Nadčovjek), čemu strah od nekoliko molitelja na trgu? Takav je bezrazložan strah ravan strahu da će vas za nogu uhvatiti ruka ispod kreveta dok spavate. Na kraju, vašem pozivu za javnom pobunom suprotstavljam članak 39. Ustava Republike Hrvatske koji je jasan: ”Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.” Osim što vam možda nije drago da netko, svjestan da će biti ismijan, moli na hladnoći jer mu je, pretpostavljam stalo do svojih sugrađana, moram vas i obavijestiti da je način vašeg pisanja na Plus portalu utuživ zbog poziva na javnu pobunu i širenja mržnje. S obzirom da molitelji nisu pozvali medije (da šire takozvanu propagandu) već ste ih samoinicijativno fotografirali Vaša je namjera jasna, a dobra novinarka poput Vas si to ne može dopustiti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Cijepljenje i čelične spone

Demografija i popis stanovništva